Styrkelyft

Ni som känner mig vet nog att jag är en riktig krut-tjej. Jag gillar till exempel att bestiga berg och att gå till gymmet och totalt köra slut på kroppen.

Styrkelyft fakta

Jag har gymmat i över 4 år och det har varit roligt, gett fysiska/psykiska resultat och bättre hälsa. Men på senaste har jag börjat tycka det är lite små-tråkigt. Oroa er inte, jag är fortfarande taggad! Men grejen är mer att det inte är lika kul som tidigare. Jag tänkte lite på det och kom fram till att jag inte längre har några bra mål. Efter ytterligare lite funderingar kom jag fram till att jag borde börja med någon mer tävlingsinriktad sysselsättning på gymmet. Eftersom jag redan ÄLSKAR knäböj, men även marklyft och bänkpress så insåg jag vad mitt nästa steg var. Och det är att börja med Styrkelyft!

Vad är styrkelyft?

Det är ganska enkelt att förklara, det är en sport som består av de tre momenten: Marklyft, Knäböj och Bänkpress. På tävling har man tre försök på varje vikt och misslyckas man så är man diskvalificerad. Jag är ingen expert och vill du ha en mer utförlig genomgång av alla regler, viktklasser med mera kan jag inget annat än att rekommendera Styrkelabbets artikel. Den officiella styrkelyftssidan i Sverige är www.styrkelyft.se.

Vad behövs för att utföra styrkelyft?

I knäböj använder man lyftarskor

Det finns lite olika regler, till exempel får man i ”klassisk” styrkelyft inte ha lika mycket utrustning. Ni kanske sett de stora grabbarna som tar över 400kg i bänkpress? De har en extremt tajt bänkpresströja vilket underlättar mycket. Jag personligen är lite emot sådant och är mer sugen på klassisk stil.

Men det finaste med styrkelyft är nog ändå att man i stort sett inte behöver något alls, i alla fall inte för att bara träna! Jag har inte tävlat än och ska jag det får jag nog köpa något extra plagg, typ lyfttrikå. Men som det är nu, när jag bara vill TRÄNA styrkelyft så är det bara att gå till gymmet som vanligt och fokusera på de 3 stora! Supersmidigt verkligen.

Dock kan jag starkt tipsa om så kallade lyftarskor som har en extra hög klack. Lyftarskor använder man endast i knäböj, eller i alla fall, det viktiga är att inte använda dem i marklyft. Man kan dock använda dem i bänkpress, men det är inte något jag gör. För mer info och bästa modellerna att köpa spana in denna artikel.

Mina tävlingsplaner

Jag har bara varit fokuserad på styrkelyft i några veckor (därför jag skriver detta inlägg nu) och jag är långt ifrån tävlingsredo. Men som jag skrev längre upp vill jag ha lite mål med träningen. Så mitt mål är att ställa upp i en tävling senast hösten 2019. Önska mig lycka till 😀